خود ارضایی
حسین شاهد خطیبی
شهوت یکی از اموری است که با طبیعت انسان در آمیخته ودر جای خود از نعمت های خداوند است،ولی اگر از حالت تعادل خارج وبرافروخته شود،ممکن است سرمایه های عظیم انسانی را به خاکستر تبدیل کند.این نیرو به طور قطع نیاز به ارضاع دارد،ولی باروشی که با نظام طبیعت وشریعت سازگار باشد.
خداوند متعال که به حکم بالغه اش این غریزه را در نهاد انسان گزارده،تا نسل انسان باقی بماند،ازروی رحمت وهدایت خود راه های آسان ومعقول کنترل وارضاع آن راپیش پای او قرار داده است ونسبت به بیراهه ها وانحراف از مسیر درست نیز ،هشدار های لازم رابه انسان داده است ،راه هایی که باید با شناخت وعمل به آن ها،سلامت جسم وجان خویش راپاس بداریم واز خطر وپی آمد کار هایی هم چون خود ارضایی ومانند آن برهانیم .
روش ترک این عادت زشت :
نیاز به آگاهی :
1-این که این عمل به لحاظ شرعی حرام واز نظر اخلاقی گناه محسوب می شودوهر گناهی نور ایمان را تضعیف می کند وباعث تاریکی وآلودگی روح انسان می شود.نوری که انسان به آن نیاز فراوان دارد ودر اثر فقدان آن ،در قیامت دچار عذاب وحسرت خواهد شد.2-مطالعه در پی آمدها وعواقب سوءآن.3-آشنایی با روش پیشگیری ودرمان.
گناه خود ارضایی :
در این زمینه گفتنی است «استمنا»یا «خودارضایی»یکی از راه های انحرافی در ارضای میل جنسی است که نسل جوان را در معرض آسیب های جدی قرار می دهد.این کار عادت بسیار زشت وزیان آوری است که می تواند استعداد وتونایی های فراوان یک جوان را به نابودی بکشاندوحال وآینده اورا به نابودی تباه کند.از اینکه متوجه زشتی این عمل شده اید خدای را شاکریم ودر پاسخ گویی به سؤال شما مطالبی را پیرامون معرفی ،حرمت وروش درمان آن بیان می نماییم، امید است با کمک الهی استمداد از معصومین (ع)واطلاعاتی که در این زمینه برایتان ارسال می شود،در حفظ نفس وکنترل شهوت موفق باشید.
این عمل زشت از نظر شرعی واخلاقی ،حرام وگناه محسوب می شود.این عادت ناپسندی به لحاظ اخلاقی ،بعد معنوی انسان را به سختی می آزارد،روح او را تاریک می نماید،آزادی معنوی انسان را سلب می کندودرمسیر خود سازی وکمال ،آدمی را با چالش جدی مواجه می کند.مطابق تحقیقات انجام شده توسط روانشناسان،خودارضایی نوعی اعتیادوبیماری زشتی است که آثار وضررهای فراوانی بر جسم وروان آدمی باقی می گذارد.
کبیره بودن این گناه :
به طورقطع"خودارضایی"یکی از"گناهان"است.دراین زمینه برخی از عالمان دینی واخلاقی نسبت به کبیره بودن آنم نیز تأکید نموده اند.از نظر شرعی،ملاک کبیره بودن یک عمل ،وعده عذاب از جانب پروردگار می باشد.+
امام صادق(ع):سه دسته از مردمان اند که خدای متعال درروز قیامت به ایشان نگاه رحمت نمی افکند،آنها را تذکیه نمی نمایدوعذابی درد ناک برای ایشان فراهم نموده است،کسی که موی سپید خود رامی کند،کسی که با خود نکاح (استمناء)می نمایدوکسی که مفعول واقع می شود.
آسیب های جسمانی
یکی از روش های شناخت پیشرفت بیماری ها در پزشکی ،مرحله بندی علائم بیماری است.براین اساس،برحسب عوارض ایجاد شده دربیمار مبتلا به خود ارضایی،سه مرحله بیان شده است:
1.مرحله مشکل ساز :
درافرادی که مدتی است گرفتار خودارضایی شده اند،زودرس ترین عوارض ناشی از خودارضایی عبارت است از:
الف.خستگی وکوفتگی . ب.عدم تمرکز حواس . ج.ضعف حافظه . استرس واضطراب.
2.مرحله گرفتاری شدید:
بروز علایم زیر در فرد گرفتار،نشان دهنده آن است که شدت ابتلای وی یا مدت آن بیش از مرحله اول است ودرنتیجه عوارض شدیدتری ظاهر شده است:
الف.خستگی وکوفتگی . ب.نوسان خُلق یا تغییرات سریع خُلقی . ج.حساسیت بیش از حد وزود رنجی . د.کمردرد. ه.نازک شدن موها. و.ناتوانی جنسی زودرس در جوانی . ز.بی خوابی یا بدخوابی ومشکلات مشابه .
3.مرحله گرفتاری بسیار شدید یا حالت اعتیاد:
الف.خستگی وکوفتگی . ب.ریزش شدید موها. ج.تارشدن دید چشم ها. د.وز وز گوش. و.درد کشاله ران وناحیه تناسلی . ز.دردهای قولنجی در ناحیه لگن واستخوان دنبالچه.
آسیب های روحی وروانی:
ضعف حافظه وحواس پرتی ،اضطراب،منزوی شدن وگوشه گیری،افسردگی،بی نشاطی ولذت نبردن از زندگی،پرخاشگری،بداخلاقی وتندخویی،کسالت دائمی وضعف اراده،احساس حقارت،عدم اعتماد به نفس،احساس گناه وعذاب وجدان بروندادهای روانی وروحی خودارضایی است.
آسیب های اجتماعی
ناسازگاری خانوادگی،بی میل شدن به همسروازدواج،ناتوانی در ارتباط باجنس مخالف وهمسر،احساس طرد شدن،از بین رفتن عزّت،پاکی،شرافت وجایگاه اجتماعی،دیر ازدواج کردن ولذت نبردن از زندگی مشترک
آسیب های معنوی واخروی
هیچ یک از آسیب های پیش گفته،به اهمیت آسیب های معنوی نیست؛زیراآسیب های معنوی،جان ودل وبه عبارت دیگر کنه حقیقت وجود آدمی را تباه می سازد.خودارضایی ازنظر دین یک گناه است وبه تعبیر قرآن زنگار بر دل می نهد:«کَلَّابَل رانَ عَلی قُلُوبِهم ماکانُوایَکسِبُونَ»؛مطففین،آیه24.؛«چنین مباد!بلکه اعمال (ناشایست)دل هلی آنالن را زنگار زده است».زنگ یا زنگار در اشیاءمادی،همان چیزی است که روی فلزات واشیای قیمتی می نشیندومعمولاًنشانه پوسیدن واز بین رفتن شفافیت ودرخشندگی آن ودر نهایت ضایع شدن از بین رفتن آن است.
راه های کنترل ودرمان:
1.نخستین گام برای درمان این عدت شوم،اعتقادوایمان به درمان پذیریآن ودوری ازیأس وناامیدی است.اما رسیدن به نتیجه وایجاد هر گونه تغییر ودگرگونی نیازمندگذشت زمان،اتخاب راه صحیح وبه کار گیری دقیق دستورهااست.
2.تلاش برای تقویت اراده از گام های مهم درامر بهبوداست.نگویید اراده از ما سلب شده است!ممکن است اراده انسان ضعیف شود؛ولی هیچ گاه از بین نمی رود.نشانه اینکه چنوز اراده باقی است،این است که شخص این عمل رادر حضور دیگران ودر هر شرایطی انجام نمی دهد.
3.سعی شود شکم به هنگام خواب،بیش از حد معمول پر نباشد.
4.از پوشیدن لباس های تنگ وچسبان اجتناب گردد.
5.از نگاه کردن به مناظر،فیلم ها وتصاویر تحریک کننده،خودداری شودوشخص به محض مواجهه با این امور،چشم خود را بسته ویا به زمین ویات به آسمان نگاه کند.
6.ازشنیدن وخواندن مباحث ومطالب جنسی وحتی شوخی های تحریک کننده وفکر کردن دراین امور ،دوری شود.
7. از خردن مواد غذایی،محرک مانندخرما،پیاز،فلفل،تخم مرف،گوشت قرمزوغذاهای پرچرب-اجتناب وبه میزان ضرورت اکتفا شود.
8.قبل از خواب مثانه تخلیه شود.
9.از نوشیدن افراط گونه آب ومایعات پرهیز شود(به خصوص شب ها وقبل از خوابین).
10.هیچ گاه کاملاًعریان نشوید وبه اندام عریان خود یا دیگری نگاه نکنید.11.از دست ورزی با اندام جنسی،باید اجتناب نمود ودر هیچ شرایطی،نباید دست ورزی کرد!
12.هرگز نباید به رو خوابید.
13.به منظور تخلیه انرژی زاید بدن،به طور منظم وزیادباید ورزش کرد.
14.هیچ گاه نباید بیکار بود؛شخص باید اوقات برای فراغت خود،برنامه داشته باشدوآن را با مطالعه،ورزش،زیارت،عبادتو...پرکند.
15.هرگز در مکانی خلوت وتنهاودورازنظر دیگران نباید ماند.
16.هرگاه شخص مورد هجوم افکار جنسی واقع شد،باید بلافاصله از مکان خلوت ودور از نظر دیگران خارج شودوخودرابه کاری سرگرم کند.دراین زمینه گفت وگوبادوستان،مشارکت درعبادت های جمعی(مانند جلسات دعا،نماز جماعت و...)بسیار مفید است.
17.هفته ای یکی دو روز ،روزه مستحبی مفید است واگر شخص توان آن را ندارد،میزان صرف غذا را کاهش وفاصله هر وعده غذا را افزایش دهدویا تعداد دفعات غذا را کاهش داده وبه حداقل خوراک اکتفا کند.
18.از سخن گفتن ملایمت آمیز،شوخی وخنده با نامحرمان خودداری کرده واز نرمی ولینت در کلام باید اجتناب ورزید.
19.هیچ گاه نباید با نامحرم وجنس مخالف،در مکان خلوت ودور از نگاه دیگران باقی ماند(حتی برای آموزش و...).
20.قرآن زیاد بخواندودرباره معانی آیات آن فکر کند.
21.باید همیشه برای ذهن فکر خود محتوای مطلوب وموضوع مناسب داشت.